Olemmeko kaikki tossun alla?

Voimakkaan äidin ja hissukseen olevan isän tyttärenä Kaija kuulosteli mitä tapahtui kun kodissa oli vahva yrittäjä äiti ja isä, joka pysytteli taustalla omassa maailmassaan. Ja mitä tapahtuu kun äiti lähtee henkisen tutkiskelun tielle ja saa siittä lisää sisäistä voimaa. 

Heräsi muutama kysymys:

Kuinka moni mies on tossunalla tai puolustautuu, menee kuoreensa tai tekee niinkuin nainen sanoo? Onko miehen luonnossa toimintamalli, jossa hän alistuu naisen voimaan, pyyntöhin ja toiveisiin automaattisesti? Onko miehillä tiedostamattomalla tasolla toimintamalli, jonka alkuperä on syvällä solumuistissa? 

Tähän liittyen Kaija nostaa esiin mielikuvan kohdussa kasvavasta pojasta. Kuvitellen tilannetta kuinka kehittyvä sikiö kuuntelee ulkopuolisia ääniä, sydämen sykettä ja katselee ihmeissään ympärillään olevia 'seiniä' -  tunnistaen oman pienuuden ja ympäristön suuruuden, äitinsä, jonka sisällä hän on. 

Voisiko olla niin, että tämä muistikuva on siemen, josta on lähtenyt itämään ajatus naisen ylivertaisesta voimasta, herättäen pelonsekaisen kunnoituksen ja tiedostamattoman tavan lunastaa olemisen oikeus palvelemalla, antamalla periksi ja olemalla tossunalla?   

Nainen ei useinkaan tunnista omaa voimaansa eikä tajua sitä, että mies haluaa vain rakastaa naistaan tietysti omalla ainutlaatuisella tavallaan, jonka on oppinut omilta vanhemiltaan ja jota nainen ei näe rakkaudenosoituksena.

Kaija kertoo kuinka hän vasta jälkikäteen näki miten hänen miehensä osoitti rakkautta ja kuinka hän ei osannut ottaa sitä vastaan.  "En tiennyt mitä rakkaus on enkä osannut oikeasti rakastaa!"

Tasapaino ja tasavertaisuus

Tasapaino luominen vanhaan parisuhteeseen, jossa on urautuneet toimintamalit on haastavaa työtä. Ei ihme että on helpompi ratkaisua lähteä pois kuin koittaa parsia kasaan sen minkä on hajalle repinyt. Opittujen toimintamallinen purku vaatii pitkäjänteisyyttä ja yhteistä halua tehdä yhteistyötä.

Ihmeteltävää riittää kun lisään vielä tähän kauan sitten kuullemani väittämän: 'Äidin työ on arvostella.' Tutkiessani taannoin väitteen pohjalta avoimen rehellisesti omaa toimintamalliani paljastui tuo väite todeksi. Eipä siis ihme, että on haastavaa, mutta mahdolista saada todellinen rakkaus elämään vanhassa parisuhteessa, tasapaino ja tasavertaisuus miehen ja naisen välille.